Føddernes betydning i Posturologi

 
Hjernen får besked fra trykfølere under foden. Disse fortæller f.eks. om vi står på
forfoden, på den ene fod eller hvordan vægten er fordelt på fødderne. Udfra disse
oplysninger regulerer hjernen vor holdning.

Problemet er, at hjernen ikke får ret mange oplysninger fra vore fødder, fordi de
 trykfølere, som skulle informere hjernen, er slidt, atrofierede. Årsagen er; at vi altid
har proteser på fødderne, nemlig sko, at vi får dem alt for tidligt og at de ofte er
uhensigtsmæssige.

Nu er problemet at vi står skævt på fødderne, men hjernen får det ikke at vide og kan derfor ikke rette kropsholdningen til, så den bliver mest hensigtsmæssig i forhold til den skæve fodstilling. Fodstillingen forårsager hyppigst smerter i lænd og nedefter. Det er typisk, at smerterne tiltager op ad dagen, i takt med at vi træder skævt for hvert skridt vi går.

Hensigtsmæssige sko er tættest på ingen sko, altså flade i bunden, uden fodform og uden en snude der vender opad, som på kondisko. Der må gerne være hæl, selvom trykket kommer frem på forfoden, men ingen fodform. Fodformen giver for megen tryk på trykfølerne i svangen og hjernen får alt for mange oplysninger og forkerte oplysninger om hvordan foden har kontakt med gulvet, på samme måde som hos platfodede.

Trykfølerne under fødderne sidder i huden. Når disse fungerer normalt er vægtfordelingen på fødderne som foden og dens funktion er konstrueret til. Når fodstillingen er optimal, vil de toniske muskler, som hovedsageligt sidder i ryggen, indstille sig mest hensigtsmæssigt i forhold til det arbejde vi udfører, selvom det er løft, slid og slæb!

Hvis man regulerer foden mekanisk med indlæg over 2 mm., vipper man hælbenet. Det får konsekvenser for hofte og ryg og muligvis hele rygsøjlen.

Den bedste regulering er, at få hjernen til at regulere udfra de rette oplysninger fra foden. Det får man med Posturologi. Ingen anden maskine end hjernen, er så grænseløs ressourcefuld til denne opgave, helt uden at give bivirkninger. Posturologi er at udnytte den kapacitet, der ligger der!
 
Relaterede sider: