Øre - Akupunktur

 
Øreakupunktur er en form for akupunktur, hvor kun øret
bruges til behandling af ubalancer i kroppen. I det gamle Kina blev diagnose ved hjælp af øret hyppig anvendt. For eksempel står der i "The book of symptoms and their treatment":

''En klar og skinnende farve af helix (kanten) i øret viser
tegn på en god vitalitet.''

Meget af litteraturen omkring øreakupunktur og den
klassiske kinesiske medicin gik tabt under perioden i
midten af dette århundrede, hvor "The great buming of
books" fandt sted. Anvendelse af øreakupunktur i
forbindelse med behandling af ubalancer har stort set
ingen begrænsninger. Desuden har det den fordel at det
er en relativ let teknik og at der stort set ikke forekommer komplikationer efter behandlingen.
 
Vi anvender typisk øreakupunktur i kombination med kropsakupunkturen, for at forstærke effekten af den givne behandling.

Øre-akupunktur anses også for at være den mest effektive til fjernelse af smerter, bl.a. ved kirurgiske indgreb. I det gamle Ægypten anvendte kvinderne nåle i bestemte områder, hvis de ikke ønskede flere børn. Et andet forhold som stammer fra både Kina og den Hinduistiske mytologi, var at ørene var repræsentanter for den kosmiske intelligens.


I Kina var lange øre derfor analog med visdom og udødelighed. Ørene forestillede spirituelle vinger, jo længere de var, desto højere kunne man flyve. Der er cirka 200 punkter i øret, som korresponderer med bestemte områder i kroppen. Punkterne findes bl.a. ved at forestille sig et foster placeret, som det ligger i livmoderen, altså med hænderne nedad og benene opad. øreflippen repræsenterer hovedet, det indre øre - de indre organer osv.

Som forklaret ovenfor, er øreakupunktur et vigtigt redskab ved smertelindring, og som sådan anvendes det på flere hospitaler i Kina til at fjerne smerter med ved operative indgreb.

Øre-akupunktur kan bruges til symptom behandling, men er mere effektiv når forståelsen af klassisk Kinesisk medicin kombineres. F.eks. når foråret kommer, vises styrken i det lille frø, som spirer. Frøet spirer og kan med sin vitalitet bryde igennem f.eks. asfalt. Træelementet viser sin kraft i en fin balance mellem styrke og smidighed. I mennesket vil man se dette som en venlig person, med åbent sind, der er afslappet, har en klar tankegang, er præcis og kreativ samt erkender sin spiritualitet. Hvis ikke personen er i balance vil vedkommende måske ikke være i stand til at træffe beslutninger, lider af vrede (styrken i det lille strå er for overvældende), kedsomhed og depression kan måske forekomme. Ved at bruge visse punkter i øret kan man ændre situationen i forhold til klientens behov. Dette kan gøres ved at have kendskab til ''læsningen'' af øret, Øret fortæller en historie om bæreren af dem.