Akupunktur - En forklaring om akupunktur

 

 

 "En middelmådig læge kurerer
sygdommen, mens en god  læge
forhindre den"
- Kendt kinesisk ordsprog
 
Akupunktur har eksisteret i mere end 4.000 år af én årsag - det virker!
 
Akupunktur er måske verdens ældste håndværk ?. Akupunkturen er en af grundstenene i Traditionel Kinesisk Medicin. Akupunkturen går mere end 4.000 år tilbage i tiden, måske 5 – 10.000 år. Der er i Kina fundet sikre tegn på, at man kendte akupunktur-punkterne 2.000 år før vor tidsregning. Den første bog om lægekunst "Den gule Kejsers Klassiker", er skrevet 400 år før Kristi fødsel, den omhandler Kinesisk medicin, herunder akupunktur.

Akupunkturen har gennem mange tusind år vist flotte resultater ved en lang række sygdomme, men anerkendes for alvor i Vesten i 1979, da WHO officielt erklærede akupunktur velegnet som helbredelsesmetode til en lang række sygdomme (se listen). Akupunkturen er derfor i dag genstand for en stigende interesse, og vinder mere og mere frem. Gennem tiderne er millioner af patienter verden over, blevet overbevidst om akupunkturens fantastiske effekt på en lang række lidelser.

Akupunkturens filosofiske lære baseres på, at det er vekselspillet mellem Yin og Yang, der styrer universet og mennesket, så længe de 2 faktorer er i balance, er mennesket sundt og helt. Selve behandlingen forgår ved at der stikkes tynde nåle i bestemte akupunktur-punkter.
Akupunktur-punkterne er via meridianerne - interne forbindelser, forbundet med organerne.
Ved stimulation af et akupunkturpunkt påvirkes livsenergien / Qién, for på den måde at genoprette ubalancer i energiforløbet.
TKM - Traditionel Kinesisk Medicin tager sit udgangspunkt i en flere tusind år gammel kinesisk kultur og livsvisdom. I det gamle Kina oplevede man værdien af et godt helbred og indså, hvilken indflydelse vores følelsesmæssige liv, vores livsstil og vores omgivelser har på vores velbefindende. At vitalisere og opretholde balance i livsenergien og de indre organer, sås dengang som i dag, som en forudsætning for sundhed og harmoni, i tråd med dette ses sygdom som et udtryk for ubalance.
Indenfor Traditionel Kinesisk Medicin tilstræbes det at højne livskvaliteten, forebygge sygdom og genetablere balance. Til dette benyttes nåle, urter, indre øvelser og massage. Sideløbende hermed tillægges kostvejledning og livsstilvejledning stor betydning. Man mener at kroppens livsenergi (chi eller qi) cirkulerer gennem 14 kanaler, kaldet meridianer, som har forgreninger med forbindelse til kropslige organer og funktioner.

TKM kaldes også (oprindeligt) Den livsvarige Kur, da der konstant arbejdes med at afbalancere individet, både medicinsk og livsstilsmæssigt, frem for først at gribe ind, når skaden er sket.
 
Der fortælles at Kinesiske landsbylæger blev aflønnet en gang årligt, og de fik løn efter antallet af raske patienter i byen.
 
 
Relaterede sider: